top of page
Zoeken

Porsche 911 GT3 RS 2018 (Nederlands)

Als een huilende hellehond bestormt de Porsche 911 GT3 RS het circuit.

PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve doet de TEST.

Leenen Steve
PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve
Wat is dit?

De extreemste der 911’s, op de GT2 RS na dan natuurlijk. Met een tot 520 pk opgestookte atmosferische zescilinderboxer die doortrekt tot 9.000 opm. Meer racewagen dan straatauto. We vatten hem kort samen:

an en koolstofvezel

  1. Tot 520 pk opgevoerd, 0-100 km/u in 3,2 seconden

  2. Bliksemsnelle PDK, achterwielsturing

  3. Instelbare ophanging en aerodynamica

  4. Magnesium, polyurethaan en koolstofvezel

  5. Optioneel Weissach-pakket nog eens 18 kilo lichter

  6. Net meer dan 200.000 euro

PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve

Meer racewagen dan straatauto?

De RS ademt motorsport. Om gewicht te sparen heeft hij geen badge, maar een sticker. De bandendrukmeter heeft een circuitfunctie die rekening houdt met opwarmende banden. Je kan hem hebben met een halve rolkooi (een volledige is niet straatlegaal), een brandblusser, zespuntsgordels en een batterijschakelaar. De wielen hebben centrale moeren. De optionele achterspoiler creëert 144 kilo aan neerwaartse druk bij 200 km/u. Enzovoort.

De RS heeft de bredere carrosserie van de Turbo, getooid met NACA-sleuven voor de remkoeling, louvres boven de voorwielen om turbulenties te verwijderen en voor de achterwielen grote luchtinlaten om de motor te voeden. Het dak is gemaakt uit magnesium.


PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve

PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve
Vertel meer over die motor.

Het is de 4 liter-zescilinder die ook al in de GT3 zit, maar dan met 520 in de plaats van 500 pk. Indrukwekkend veel voor een atmosferisch blok, hij gaat dan ook tot 9.000 opm, waarbij de boxer krijst als een bezetene.

Hij heeft veel gemeen met Porsches racemotoren. Hij draagt een vaste kleppentrein voor een stabielere werking onder volle belasting. Daarnaast hanteert hij droge-cartersmering, wat eveneens minder gevoelig is voor de G-krachten.


PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve
En de rest?
PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve

De ophanging bevat eveneens racecomponenten. Zoals rigide ophangingsgewichten, voor een minimum aan speling. Rijhoogte, camber en de rolstangen kan je apart afstellen. De adaptieve dempers hebben twee standen, die stel je in via een knop.

Achterwielsturing is standaard, net als een actief sperdifferentieel en dynamische motorsteunen, die tijdens hard labeur de motor zo stijf mogelijk in positie houden.

Standaard heeft hij stalen composietschijven, koolstofkeramische exemplaren zijn een optie. Dito voor de banden: Michelin Pilot Sport Cup 2-exemplaren komen af-fabriek, maar je kan ook semi-slicks krijgen (Michelin Pilot Sport Cup R).

PORSCHE CLUB 2019 Leenen Steve
Goed, hoe rijdt de Porsche 911 GT3 RS?

Als een raket, maar dan wel eentje van de meest precieze soort. En verbijsterend gemakkelijk eigenlijk. We deden onze testrit op de GP-sectie van de Nürburgring, niet het meest uitdagende circuit ter wereld, maar wel voldoende gevarieerd om een auto snel te leren kennen.

De grip en het gevoel in de voortrein is enorm, en de samenwerking met de achterkant wondermooi. De achterwielsturing en het actieve differentieel maken hier dat je al op het gas kan terwijl je nog aan het insturen bent, je moet er bliksemsnel bij zijn met je voeten om het tempo bij te kunnen houden.

Wat ook beklijft is de finesse in de afstelling. De dempers houden de zaak perfect onder controle, ook wanneer je over kerbstones begint te rossen. Het esp houdt niet de brutale leiband aan, maar haalt subtiel de netten in wanneer je over de schreef gaat. Voor lichte drifts is-ie mild.

Oh, wat een heerlijke machine.

En dan die mo